Grote verschillen in datagedreven sturing bij gemeenten
vrijdag 19 oktober 2018De resultaten van datagedreven sturing bij gemeenten variëren van eenvoudige efficiencywinst door sensoren in containers, tot ingrijpende innovaties in de zorg in wijken door beter inzicht in de behoeften van doelgroepen. Dergelijke publieke meerwaarde betekent dat iedere gemeente hierin stelling moet nemen. Momenteel zijn de verschillen in het praktiseren van datagedreven sturing echter nog groot, zo blijkt uit het rapport ‘Datagedreven sturing bij gemeenten’ dat Berenschot eerder dit jaar opleverde in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). - Berenschot
Het onderzoek laat zien dat in de praktijk van datagedreven sturing sprake is van de bekende categorieën voorlopers, volgers en achterblijvers. “Deze situatie verlangt van de VNG een verhaal dat bruggen slaat tussen verschillende benaderingen en groepen gemeenten. Uiteindelijk doel is de praktijk van datagedreven sturing te stimuleren, door in te spelen op kansen én risico’s te beheersen”, verklaart Roeland Stolk, managing director bij Berenschot en een van de onderzoekers.
De resultaten die gemeenten die (willen gaan) vooroplopen nu realiseren, maken duidelijk dat er sprake is van een krachtige ontwikkeling die de komende jaren verder vorm zal krijgen. “Ons advies is dan ook om als VNG een eigen handelingsperspectief te maken voor het ontwikkelen van datagedreven sturing – met inbegrip van randvoorwaarden met betrekking tot risico’s”, aldus Stolk.
Meer weten? Download dan de managementsamenvatting of het gehele rapport via de website van Berenschot.