Kunnen banken en andere financiële instellingen duurzaamheidstransities versnellen?
donderdag 1 februari 2018Een aantal koplopers uit de Duurzame Top 100 van Trouw geeft tips. En vertellen hoe zij zelf verschil maken. Aflevering 2: Cathy van Beek. - BNG Bank
Cathy van Beek stormde binnen in de Duurzame Top 100, in één klap naar plaats 45. Wie haar spreekt, ziet dat deze vaart bij haar past. Ze citeert uit de lof die haar werd toegezwaaid bij ontvangst van een koninklijke onderscheiding, afgelopen najaar: 'gedreven, enthousiast, creatief, vasthoudend.' Dat klonk bij haar afscheid, na zes jaar als lid van de Raad van Bestuur van Radboudumc, het academisch ziekenhuis in Nijmegen.
In de zorgsector en bij de overheid bouwde Cathy van Beek een staat van dienst op. Vanaf 2006 was zij vice-voorzitter en lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij was de afgelopen jaren bij Radboudumc verantwoordelijk voor diverse portefeuilles, waaronder patiëntenzorg en duurzaamheid. Kwaliteit en innovatie stonden daarbij centraal. Vóór de NZa leidde ze jarenlang de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Ook heeft zij verscheidene boeken en publicaties op haar naam staan.
Continu vragen stellen
Eerst een voorbeeld van wat zij zelf modern rentmeesterschap noemt. Geldverstrekkers in de zorg moeten in haar ogen continu zaken breed beschouwen en vragen blijven stellen. Cathy van Beek: 'Aan de ene kant lijkt het efficiënt om heupoperaties te concentreren waar dat het vaakst wordt gedaan. Maar weeg ook andere factoren mee. Voor zo'n heup 100 kilometer moeten reizen, betekent bijvoorbeeld dat het bezoek van partner en kinderen, voor een aantal patiënten een factor bij het herstellen, veel lastiger is.' Ze wil zeggen: veel financiële en andere offers plus ontwrichting van een gezin – allemaal kosten die dichtbij niet gemaakt hoeven worden.
Mandaat om allerlei duurzame ingrepen aan te jagen en te realiseren
Bij Radboudumc wist Cathy van Beek een lijst concrete maatregelen en onderzoeken door te voeren. Onder meer op het gebied van medicijnen in afvalwater, gezonde voeding, kleding, gerecyclede en recyclebare materialen. Ze vertelt haar verhaal om anderen te inspireren.
Duurzamer werken financieel beste keuze
'Toen ik daar in 2011 begon, stond duurzaam totaal niet op de agenda. Op de eerste teambijeenkomst stelde ik het bij de rondvraag wél aan de orde. Mijn opmerking viel goed, en geleidelijk kreeg ik mandaat om allerlei duurzame ingrepen aan te jagen en te realiseren. Dat reikte van personeelsbeleid tot algemene bedrijfsvoering.'
'Volgens mij horen deze zaken in het pakket van de CEO. Maar bij ons kwam het zo beter uit en onze CEO destijds, Melvin Samsom, was helemaal vóór. Hij is een visionair en zet vernieuwingen nu door in het Karolinska Universiteitsziekenhuis, Stockholm. Bovendien was ik ervan overtuigd dat duurzamer werken ook financieel de beste keuze kan zijn. Dat is ook aangetoond.'
Houdbare zorg realiseren is natuurlijk belangrijk: hoge kwaliteit, betaalbaar, toegankelijk. 'Maar wat heb je aan houdbare zorg als de planeet in grote wanorde verkeert door ons toedoen', zegt Van Beek.
Lees het volledige artikel op www.bngbank.nl.